28 Ağustos 2010 Cumartesi

Keratokonüs Hastalarına Yeni Umut!

Hastalara yeni Umut Sentetik Kornea!
Bilim insanları labaratuvar ortamında geliştirdikleri doğal olmayan sentetik korneayı üretme başarısını gösterdiler. Ürettikleri sentetik korneayı travma, enfeksiyon, yada keratokonus hastası olan bir, kornea nakli bekleyen bir hastaya keratoplasti ameliyatı ile yerleştirdiler. Bilim adamlarının ürettikleri bio sentetik kornea sayesinde hastaya görme işlevleri 2 yıl sonunda tekrar kazandırıldı.  Bu yeni başarı ile kornea nakli bekleyen milyonlarca kişi için umut ışığı oldu. Kornea nakli bozulmuş olan kornea dokusunun çıkarılarak, ölüden alınan kornea dokusunun göze yerleştirilme ameliyatıdır. Burada karıştırılmaması gereken bunun bir doku nakli olduğudur, halk içinde göz nakli olarak adlandırılmaktadır.Ancak günümüz teknolojisinde göz nakli, göz küresinin nakli mümkün değildir.

Kornea nakli neden yapılır?

  1. Göz cerrahisi sonrası korneanın şeffaf kalmasını sağlayan hücreler hasar görürse ve kornea bulanıklaşırsa
  2. Korneanın kubbe şekli bozulursa, örneğin konikleşirse (keratokonus)
  3. Kalıtsal geçiş gösteren bazı kornea hastalıklarında
  4. Enfeksiyon nedeni ile korneada yara dokusu ve yeni damarlanma olursa (örneğin, Herpes -uçuk virüsü- keratiti sonrası)
  5. Kazalar nedeniyle kornea bulanıklaşırsa veya bütünlüğü ağır derecede bozulursa
  6. Kornea nakli sonrası vücut dokuyu reddederse


Kornea nakli nasıl yapılır?
İdeal olarak ölümden sonraki ilk 12 saat içinde kornea alınır. Gelişen teknoloji ve uygun doku saklama yöntemleri ile ölüden yalnız kornea dokusu (gözün önündeki şeffaf tabaka, yaklaşık 15 mm çapında, 0.6 mm kalınlığında) alınır ve gözün tümünün alınması gerekmez. Bu nedenle kornea alımı, ölen kişide görünen bir değişikliğine yol açmaz. Ölüden alınan ve özel besleyici solüsyonlarda saklanan korneaların hücre özellikleri ve nakil için yeterli olup olmadıkları göz bankalarındaki özel mikroskoplarla incelendikten sonra belirlenir. Uygun olanlar, ideal olarak 7 gün içinde bekleyen hastalara nakledilir. Kornea nakli ameliyatı çoğunlukla lokal anestezi altında yapılır. Hasta uyutulmaz, yalnız gözü ve çevresi uyuşturulur. Çocuklarda, lokal anestezi ile duramayacak hastalarda veya cerrah tercihi ile genel anestezi altında yapılabilir. Mikroskop altında, yuvarlak özel bir bıçak ile, hastanın bulanık korneasının merkezinden 7,5-8 mm çapında bir pencere çıkarılır ve ölüden alınan şeffaf kornea dokusu uygun boyutta kesilerek bu bölgeye dikilir. Eğer hastanın kataraktı varsa, kornea nakli sırasında kataraktı da alınabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder